torsdag 12 juli 2007

Kökspyssel !

"Regntunga skyar varhelst jag ser......" det verkar vara denna sommarens refräng. Jag passade på att baka mitt favoritbröd ett jättegott valnötsbröd. Dessutom har jag en hel del äpplen från förra sommaren i frysen och tänkte att det är ju synd de inte kommer till användning. Så jag gjorde några burkar äpplemarmelad med aprikos och ingefära när jag ändå höll på.
Vill ni ha receptet på brödet och marmeladen så kommer det här:

Valnötsbröd
(receptet är till ett bröd men jag brukar dubbla det till två bröd)

1/2 dl valnötsolja eller rapsolja
ca 8 dl lantbrödsmjöl
1 tsk salt
70 gr valnötter
1 msk socker
1/2 paket jäst
3-3 1/2 dl ljummet vatten eller mjölk

Smula jästen i bunken häll i socker, salt och valnötter. Blanda olja med vattnet/mjölken och häll i. Tillsätt sedan mjölet och arbeta degen i köksmaskin (välsignad tillgång vid bakning) eller med elvispens degkrokar. Låt jäsa i ca 30 min. Tag upp degen på bakbordet och knåda den väl. Forma en limpa och lägg den på en plåt och låt jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 200-225 grader. Jag brukar pensla brödet med vatten och strö over lite flingsalt. Grädda mitt i ugnen i ca 40 min. Låt brödet svalna på galler utan bakduk.

Äpplemarmelad
(Så här gjorde jag idag)

Två påsar djupfrysta äpplen (ca 900 gr tillsammans) eller motsvarande mängd färska. Jag hade James Grieve äpplen.
250 gr torkade aprikoser
1 bit ingefära
saften av 1 lime
500 gr syltsocker.

Jag kokade äpplena, aprikoserna skurna i mindre bitar, ingefäran skuren i smala stavar och limesaften tillsammans så de blev mjuka men inte för mosiga. Sedan tillsatte jag sockret och lät koka kraftigt i 5 min. Marmeladen fick svalna i 15 min innan jag hällde upp den på varma rena burkar.

Till fikat provsmakade vi brödet med camemberost och äpplemarmeladen och det var inte dumt alls.

Här står mina krasseblommor som hade fel färg, men här på bordet är de fina. Lyser upp den grå dagen.

Jag hade dessutom glädjen att få passa Eddie. Han ligger här och längtar efter matte som har åkt till Köpenhamn. Han skall ju snart flytta och det blir ju lite tomt.
Hoppas att det blir trädgårdsväder imorgon så man kan bekämpa ogräset som växer överallt nu. Ha en skön kväll.


11 kommentarer:

Anonym sa...

Frysta äpplen, det lät intressant.

Karin sa...

Det låter och ser jättegott ut! Ska notera och provabaka ditt bröd. Valnötsbröd är alltid gott. :) Kul utflykt ni gjorde i regnet och fina inköp. Tallriken föll mig verkligen i smaken. Ha en riktigt fin helg! Kram!

Lusthuset sa...

hannele: Jag plockar varje år äpplen på en odling med självplock av James Grieve-äpplen. De är så jättegoda. Eftersom de inte går att spara, typiska sommaräpplen så skalar jag dem och skär dem i bitar. Jag lägger sedan dessa i plastpåsar och in i frysen, inget socker eller sockerlag som det står ibland. Resutatet har hitills blivit jättebra. Sedan har man äpplen till paj, marmelad, mos eller vad man nu har lust till.
Vi brukar bara plocka rent för mycket, man blir ju så hagalen när träden bara dignar av underbar frukt. Ha en skön helg!

karin a: Det var riktigt gott och jag har nog aldrig misslyckats med det brödet. Klippans yllefabrik var roligt att besöka. Tallriken föll jag för direkt och den har kommit upp på väggen i köket där den passade fint. Ha en skön helg du med. Kram!

Poppins sa...

Tack för recepten. Behöver alltid ett bra recept på matbröd, det är något som jag alltid har svårt att lyckas med...
Stackars dig som blir av med din lille lånehund. Hoppas han kommer och hälsar på någon gång. Du har inte funderat på att skaffa hund själv?
Idag har det varit riktigt bra väder för trädgård, men vi åkte iväg på utflykt i stället. Hoppas det håller i sig över helgen.
kram

LISEN sa...

Åhhh, jag älskar valnötsbröd!! Och vad gott med äppelmarmelad... Tackelitack för inspirationen.

JULIEK sa...

...men nu ble jag hungrig. Jag elsker alle sorter av brød och dette ser ju jættegodt ut. Så søt en liten eddie du har på besøk : )

Lusthuset sa...

alla: Hoppas att brödet blir gott, det brukar faktiskt bli det för det mesta. Vi har redan ätit upp det ena. Åkte också på en liten tur istället för att arbeta i trädgården, hann faktiskt med lite där också. Köpte tomater hos en odlare och gjorde tomatmarmelad med citrongräs, när jag nu är i marmeladtagen. Den blev också god.
Finns här om ni är intresserade: http://www.tv4.se/mat/recept/9228.html Eddie kommer nog och hälsar på hoppas jag. Ha en skön helg.

Lin & Lavendel sa...

Vilket gott bröd...jag älskar valnötter! Måste skriva av receptet!

Lusthuset sa...

viktoria: Lycka till! Hoppas att du gillar det.

Anonym sa...

Tusen tack för recepten:)
Brödet ska provas i morgon, appselut!!
Ha en fin helg.
MVh Lallis

Lusthuset sa...

lallis: Lycka till och hoppas du blir nöjd.