söndag 15 juli 2007

Lite mer kökspyssel.........

......och en liten utfärd för att köpa tomater.

Först vill jag dela med mig av ett supersnabbt fixad paj med smuldeg. Inget märvärdigt men den går fort att göra och kan bli hur god som helst.

Fyllningen kan vara vad man har av frukt. Jag kör hårt med mina djupfrysta äpplen (ca. 500 gr) till det brukar jag ibland lägga i djupfrysta hallon eller blåbär. Någon gång har jag hackat i en bit mörk choklad till äpplena och hallonen. Det blir verkligen gott. Jag ringlar över lite mörk sirap i stället för socker.

Smuldegen gör jag av 2 dl vetemjöl och 3/4 dl flytande margarin (75 gr fast margarin), gärna det med citronsmak. Då har man en smuldeg på 5 sekunder. Strö över detta och sedan lite råsocker och hackad mandel eller valnötter. Grädda i 225 grader i 25-30 min. Servera med vaniljglass eller (som jag är förtjust i) en god vaniljyogurt (förslagsvis Danone). Denna paj kan man verkligen göra med kort varsel och jag tycker den är god och går att variera nästan hur man vill.

I fredags var vi ute för att köpa tomater hos Vikentomater en odlare utanför Helsingborg. Förutom en stor påse jättefina tomater i olika färger fick jag med mig hem denna vackra bild av vallmo och mognande sädesfält.


På väg hem passade vi på tillfället att titta in på Linneaträdgården. En liten restaurang med en mysig butik med fina saker och charmig miljö. Äter gör man i ett stort vackert växthus.


Hoppas helgen varit lika härlig hos er som här i Skåne. Fått gjort en del i trädgården, men också njutit av att solen sken och att man kunde sitta och pyssla (läs sticka) ute under markisen. Har just lagat middag som blev "Pasta carbonara à la Jamie Oliver" med hemmaodlade squash. Jättegott. Ha en bra vecka!

10 kommentarer:

Marina sa...

Oj, vad jag blev sugen på paj nu!

Lusthuset sa...

marina: Du får prova, hoppas du blir nöjd. Ha en skön vecka!

Anonym sa...

Hej!
Har suttit klistrad här vid din fina blogg! Såna underbara trädgårdsbilder! Och så enormt fin trädgård du verkar ha. Varje växt du räknar upp traktar jag efter. Själv är jag nyinflyttad i gammal gård med 3000 kvm trädgård som jag vill ska vara sådär lagom på gränsen till förfall, vild och vacker...med alla de växter du visar. Jag inspireras enormt av dina bilder och din text! Återkomemr gärna. Min pappa är född och uppvuxen nära Helsingborg och jag kan inte fatta att han valde att bosätta sig häruppe med tanke på hans trädgårdsintresse. Skåne verkar för mig vara paradiset för en trädgårdsälskare. Fast det går att ha fina trädgårdar här också, men säsongen är SÅÅÅ mycket kortare. Nej, nu ska jag inte skriva en hel roman här hos dig. Ville bara säga att du fått en ny stammis!

Eleonor (Elle) sa...

jag med !!! Tittar in till Dej för att se om jag kan må lite bättre ... och det g´ör jag med en gång .. iallafall när jag är här *L* kansske blir det paj ,här också ... visserligen har jag en matbrödsdaeg på gång ... men ugnen är ju varm!!! ha det gott, vännen..Kram!

JULIEK sa...

Den pajen såg nydelig ut. Er selv jættefortjust i paj och for tiden går det mycke i rabarbra/jordgubbs paj. Snart blir det nog også blåbærspaj : )

Anonym sa...

Jag säger som Marina, oj vad sugen jag blir på paj. Har skrivit upp receptet och ska pröva snarast. :) Det är kul att få följa med andra bloggare på små utflykter. Ni verkar ha många trevliga ställen att besöka i Skåne!

Kattfot sa...

Mums, det ser gott ut! Fint med lilla gurkörtsblomman som dekoration också :-)

Lusthuset sa...

persilja: Vad glad jag bir när jag hör att du gillar och blir inspirerad av mina små alster. Visst är det nog lättare att ha trädgård söderut men jag hörde att alla blommor blir extra vackra norrut. Välkommen tillbaka när du vill.

eleonor: Det gör mig verkligen varm inombord om jag kan få någon att må bättre. Hoppas du gillar pajen. Kram på dig också.

julie k: karin a: och kattfot: Pajen har varit en riktig räddningsplanka många gånger och går ju att göras efter tycke och smak. Hoppas på att ni tycker om den också. Ha en bra kväll säger jag som varit på utfärd i värmen, mer om det i ett senare inlägg i bloggen.

Poppins sa...

Såg härligt ut i Linneas trädgård. Tänk, den har jag kört förbi flera gånger men aldrig stannat. Det ska jag absolut göra nästa gång. Tusen tack för tipset!

Anonym sa...

Hvor får dere mennesker energien fra? Regnværet suger ut min energi, jeg er helt imponert av alle bloggerne - dere er så flittige alle sammen! Den smuldrepaien så veldig god ut. Det er snart middag her hos oss, chili con carne. ER så glad jeg har en flink mann, ellers hadde jeg vel dødd av sult :)
*ler*

Ha en fin dag