lördag 10 november 2007

Den första snön...!

I natt kom så den första snön även till oss här nere i Skåne. Man möter anblicken med blandade känslor. Snö ljusar upp natten och gör skogen vacker, men barmark är ändå "bekvämare". Ingen halka och slask som det oftast blir här nere. Vi bestämde oss i alla fall att ta vara på tillfället att gå en härlig promenad i en av Helsingborgs vackra bokskogar, Pålsjö skog som ligger strax norr om centrum. Vi började vid gamla Pålsjö kvarn som är fint bevarad och som ligger helt nere vid strandvägen. Kvarnen som är en vattenkvarn är uppförd 1824 men med rötter tillbaka i 1600 -talet

Under sommaren serveras här kaffe och hembakade kakor i den gamla trädgården.


När man knegat upp för den branta backen ser man vägen som går genom skogen, men vi skall inte åt det hållet utan in genom den vackra grinden och upp mot Pålsjö slott.....

....ett riktigt sött rosa slott som ligger i en vacker park omgiven av gräsmattor bokhäckar och stora rhodondendronbuskage. Slottet uppfördes 1676-1679. Under slaget vid Helsingborg hade Magnus Stenbock sitt högkvarter här. Parken runt slottet anlades på 1760-talet.


På baksidan av slottet finns en vacker buxbomsparterr, konstfärdigt klippt.Går man sedan över den stora nu snötäckta gräsmattan kommer man in under en gammal avenbokhäck som bildar en lång tunnel och som mynnar ut på kanten av Landborgen där man har en fantastisk utsikt över Öresund och Danmark

Här går en av Helsingborg mest populära promenadstråk förbi dvs. Landborgspromenaden som sträcker sig från Raus kyrka i söder och går genom hela Helsingborg och slutar i norr ute vid Sofiero Slott.

Utsikten längs promenadvägen är fantastisk och bänkarna många att sitta och njuta på även om man just idag inte kände sig direkt sugen att slå sig ner på en av dem.

En promenad genom Pålsjö skog avslutas alltid med att man tittar till och kanske matar änderna i dammen vid kyrkogården. Jag har alltid gillat fåglar och speciellt gräsänder (... och höns!) där de vackra hannarna ligger och guppar i det blanka vattnet.

Väl hemkommen från promenaden som även innehöll en fika vi stranden (...i bilen faktiskt) så klippte jag ner min guldhumle och band en liten krans av de vackra kottarna och den hänger nu på dörren till köket.


Jag hoppas att alla får en skön söndag och att fler än jag får sig en skogspromenad i morgon. Glöm inte lilla pappa ni som har en.


10 kommentarer:

Anonym sa...

Så utrolig fine bilder du har tatt!! Jeg ble bare sittende her og nyte de i langsomme drag. Kjempeflotte!!!! Utrolig fine de første med snøen også og alt det grønne/høstlige rundt. Det ble helt... poetisk!

Nydelig krans du har bundet også, skulle ønske jeg kunne det! :)
Ha en fin søndag!

Lusthuset sa...

Så roligt att du uppskattade mina bilder. Det var väl inte så mycket snö som kom om man jämför med vad som finns mer norrut, men fint var det. Hoppas du har haft en härlig helg. Kram.

Anonym sa...

Vad fint det var där du tog dig en promenad - härliga vyer och vad jag gillar tunneln av Avenbok, hur härligt som helst!! Jag fick mig ingen promenad i helgen, det var dels tapetsering och golvläggning och sedan kalas och fars dag så det känns som om jag inte stuckit näsan utanför dörren på hela helgen... så det var tur att jag fick en promenad via din blogg =) Ha en skön vecka! 8`)

Trollmor sa...

Vilken härlig promenad!
Jag njuter av dina bilder.
En så fin prydnad till din köksdörr.
Jag har också humle, dock en manlig sådan så tyvärr blir det inga kottar.

Anonym sa...

Jösses !!!! Vilka bilder du tagit....jag är imponerad!!!! Du har verkligen blivit kompis med din olympus nu......jag måste kolla en gång till på bilderna....helt suveräna!!!!!!
Kram från Clara

Birgittas minnen sa...

Tack för en sådan innehållsrik promenad med så många vackra bilder och din krans blev jag väldigt sugen på, men det finns inte så mycket humle kvar på våra. Kram och ha en bra vecka.

Husbilsresan sa...

Men vilka otroligt fina bilder du tagit....det är så vackert hos er i skåne.Och vad fint det blev med humle-kransen.
Ha en skön kväll!Kram!

Lusthuset sa...

Alla: Ja, det var en skön runda i den skånka "vintern" som väl knappast gör skäl för namnet om man jämför med den längre norrut. Men får ju ta det som kommer. Det brukar bli mest blött och slaskigt, men nu var det vackert. Kul att ni gillade kransen som jag faktiskt "svängde" ihop så där lite hipp som happ, visste inte vad det skulle bli, men resultatet blev ju ganska OK tycker jag. Den är nog rätt skör så det gäller att inte smälla i köksdörren framöver. Ha en bra vecka och sköt om er. Kram.

Anonym sa...

Helt otroligt vackra bilder! Nästan så att jag tycker det är synd att jag missade den snön - eller inte. ;) Tack i alla fall för att vi får njuta av dina fina bilder. Du har verkligen lyckats fånga det vackraste av vintern/hösten. Bilderna av bokarna och vattnet är verkligen sagolika. Ha en fin tisdag!
Kram Karin

Lusthuset sa...

karin a: Kul att du är hemma igen. Hoppas att du har haft en kanonresa. Det har du säkert haft. Hoppas att vi får ta del av den på något vis. Tack för berömmet. Man blir alltid så glad. ha en riktigt bra vecka. Kram.