söndag 25 november 2007

Julstämning på Sofiero !

Denna helg är det dags för den traditionella Julstämmningen på Sofiero slott. Utanför entrén står den stora granen med alla sina lampor. Vacker ingång till slottsparken. Nu är det ljust när vi kommer dit men mörkret sänker sig snabbt så vi får se den i all sin prakt innan vi går hem.


I slottet dekoreras de kungliga rummen så fint med blommor. Detta vita rum som representerar kronprinsessan Margaretas tid på slottet är alltid det vackraste.


I år är temat Amaryllisar av olika sorter. Ett helt rum är fyllt med dessa underbara blommor.
Även här tycker jag att de vita är så vackra.

Ett arrangemang av hyacinter med "krukor" av gammalt vackert notpapper, tänk vad man kan göra det fint med enkla medel. Idé att ta efter tycker jag.

Ett dukat bord, enkelt och rent med granatäpplen och en osmyckad julgran, korgar med tazetter och lådor med äpplen och mossa.

Otroligt sköna, rena vita ljus i höga ljusstakar mot det vackra fönstret.

Tilltalande arrangemang med hyacinter och kuddmossa i stora vackra krukor i fönstren.

Fler underbara Amaryllisblommor.


I tornrummet en fönsterkarm med ljus som bildar så vackra spetsmönster när det brinner ner, här tillsammans med mussel- och snäckskal.

Utanför slottet i parken finns en rad med små bodar för diverse vackra saker och ting för de köpsugna. Dessa buketter med tulpaner ger mer vårstämmning än julstämmning, men är underbart och tänder längtan efter våren.

Utanför Kungens Vinhus står denna kruka som också är en blandning av vårens primula och vinterns prydnadskål och en buxbomsboll. Härlig kombination tycker jag.

Här i Vinhuset finns fler Amaryllis. Denna heter 'Gilmore' (tror jag att det var). En riktigt polkagrisrandig blomma, stor och imponerande.

Även den vanliga julstjärnan har fått sin plats här bland julen alla andra blommor. Nya vackra färger och former.
När vi så småningom lämnar Sofiero är slottet så vackert upplyst och alla gångar i parken kantas av brinnande marschaller. Vi är nöjda och glada och har fått en lagom dos av julstämmning och en kasse med ost och sill och några ljuslyktor som vi shoppat till oss under besöket. Vädret var på vår sida för en gång skull. Trevlig tradition som man inte gärna missar.
Idag besökte vi även Slottstallets julstämmning, men det får bli ett eget inlägg.
Ha en bra vecka.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket otroligt inspirerande inlägg och härliga bilder. Jag kommer defintitvt tillbaka för att kika på bilderna igen. Tulpanerna, hyacinterna och allt det andra...det fanns mycket att inspireras utav. Jag förstår om ni hade en härlig dag. Ha en bra ny vecka! kramar Karin

Birgittas minnen sa...

Åh så fantastiskt läckra bilder på alla blommor och arrangemang, jag tycker det är jättekul att göra grupper till jul och riktigt frossa i hyacinter och amaryllis. Tack för den fina guidningen.

Poppins sa...

Åh, så vackert och stämningsfullt. Jag bara njuuuuuter med ögonen...
Kan inte kommentera något speciellt för allt är lika vackert.
kramar

PS Du har nog rätt om kornellen. Ska prova varmt vatten nästa gång.

Anonym sa...

Jisses så underbara bilder... tack tack för all ljuvlig julinspiration :)

Anonym sa...

Underbart! Där snackar vi verkligen julstämning!!! :)

Trollmor sa...

Verkligen ögonfägring och jag kan nästan känna doften av jul!
Stämningsfullt och underbart!
Kramar