onsdag 7 november 2007

Gunnels gröna......

....är ett program som jag aldrig missar. Inget program ger så mycket inspiration och trädgårdslängtan som det gör. Jag brukar spela in det och kan när programtorkan slår till se dem igen. Programmen om den söta kvinnan i Simrishamn som älskar tulpaner, eller Peter Korn den otroliga växtfantasten i Göteborg och alla andra underbara trädgårdsmänniskor som Gunnel Carlsson på ett så fint sätt skildrar i sina program.

Dagens program ägnades åt lavendel och var ett intressant och spännande möte med det lavendelodlande paret Lena och Amir Najafi från Blekinge. De båda träffades på trädgårdsskola, Lena från Karlskrona och Amir med rötter i Persien och de tröttnar aldrig på lavendel.

Jag passade på att "låna" receptet på lavendelskorpor som visades i programmet. Det tänker jag försöka mig på att baka vid tillfälle. Receptet följer nedan.


Lavendelskorpor
100 gr. sötmandel
100 gr. margarin
1 1/2 dl socker
knappt 4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 ägg
2 msk torkad, hackad lavendel

Sätt ugnen på 180 grader. Hacka mandel. Rör ihop socker och margarin poröst. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Arbeta in det i smeten tillsammans med ägg, mandel och lavendelblommor
Rulla degen i 6 fingertjocka längder och lägg på plåt täckt med bakplåtspapper.Platta ut. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Låt svalna i cirka 10 min. Skär cm-tjocka skorpor.
Lägg skorporna på plåtar och rosta snittytorna i samma temperatur i cirka 15 minuter. Ät!

Bilderna på lavendelskorporna och Gunnel har jag lånat från SVT hemsida.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Idag var programmet extra trevligt! Kanske för att det var en ett härligt par som skildrades. Lavendel är inte dumt det heller. Ska testa och göra skorporna någon gång! Ha en fortsatt fin vecka! Kram Karin

Handplockat sa...

härliga bilder
tack för receptet

Anonym sa...

Jag tror aldrig jag har sett det - det känns som att jag missar väldigt mycket tv nuförtiden...

Poppins sa...

Håller med dig om att det är ett trevligt program. Jag gillar hennes lågmälda framtoning och att hon alltid möter människor med respekt. Och igår var ett fantastiskt avsnitt!
kramar

Poppins sa...

Håller med dig om att det är ett trevligt program. Jag gillar hennes lågmälda framtoning och att hon alltid möter människor med respekt. Och igår var ett fantastiskt avsnitt!
kramar

Anonym sa...

Jag missade för en gångs skull inte Gunnels Gröna och såg när dom bakade lavendelskorporna. Jag måste oxå prova att göra dom någon gång...
Må så gott & Trevlig Helg!