torsdag 27 september 2007

Mer skördepyssel....

....blev det idag. Nigella (Lawson) sa en gång i ett av sina trevliga program att vissa dagar var hon i stort behov av köksterapi. Så kände jag idag. Har stått och skalat och fryst in mina fina nyplockade äpplen så att de varar hela vintern.

När "gamla" bekantingen V fyllde 85 år härförleden bakade jag en äppelkaka som är jättegod och här nedan kommer receptet på den. Egentligen är den tänkt att göras med ananas men jag har ofta bytt ut ananasen mot äpple och det blir jättebra det också.

Ananas/äppelpaj

150 gr smör
1 dl socker (utesluter jag oftast, är en fråga om vad man tycker om)
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Detta blandas samman till en deg och tryckes ut i en smörjd pajform (ca 24 cm diameter)

1 ägg (stort)
2 dl lättcreme fraiche eller creme fraiche
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Rör ihop detta och blanda i 500 gr avrunnen krossad ananas eller motsvarande mängd rivet äpple. Häll fyllningen i pajformen och grädda i 175 grader i mitten av ugnen i ca 40 min.

Servera pajen något avsvalnad med vaniljglass eller lättvispad grädde kanske med lite rom i.

Smaklig spis!


Så är det snart helg igen och tänk jag skall få träffa den lilla tvåmånader gamla fröken som jag stickade koftan till om ni kommer ihåg mina våndor. Får berätta mer om det sedan. Är jättenyfiken på att få se henne. Har man inga egna barn så får man ju njuta av andras.

Ha en skön fredag!

8 kommentarer:

Marina sa...

Åh va det ser gott ut. Ska man kanske prova någon dag.

Sublim design och Blossom kitchen sa...

Mmm... det där såg ju jätte gott ut!
Nu tar jag med mig receptet:)
/S

Anonym sa...

Vad mumsigt det lät... måste provas :)

Anonym sa...

Åh vad gott det lät! Måste ge mig iväg och köpa kompletterande ingredienser!
Ticke tack för tipset!

elin1976 sa...

Å hva godt det ser ut! Ha en trivelig søndag:O)

Anonym sa...

Nam nam nam!!! Det finnes vel ingenting som er bedre en køksterapi nei. Det blir man rent av jätteglad av! Til uken har jeg planer om å ha en sånn terapistund, jeg har lyst på pai til middag. Det er jo så godt, med salat og litt rødvin til ! Ja det får kanskje bli til fredag det :)

God søndag :)

Lusthuset sa...

alla: Ja, det blev jättegott. Jag köpte av "misstag" vanlig creme fraich (den feta) och visst blev det gott men det blir lika bra med den lätta. Det blev en god avslutning på middagen och alla var så nöjda. Babyflickan sussade så sött i sin vagn och det var helt underbart att träffa henne. Skriver nog ett eget inlägg om det. Ha det skönt nu i veckan. Kram.

Lill sa...

Vad heter äppelsorten?